Zeleno pismo Dveri – predlozi za rešavanje ekoloških problema

BEOGRAD –

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je danas na konferenciji za novinare da je taj pokret predao Vladi Srbije „prvo republičko zeleno pismo“ i najavio da će takva pisma Dveri svakog meseca dostavljati nadležnim organima, od republičkih do lokalnih, u kojima će mapirati sve probleme u oblasti zaštite životne sredine.

dveri

dveri.rs

Kao najalarmantnije probleme Dveri su izdvojile ilegalnu seču šuma, uništavanje zelenih površina u urbanim sredinama, zagađenje vazduha, ugrožavanje prirode i zaštitu zaštićenih prirodnih dobara.

Obradović je rekao da su Dveri Vladi uputile osam predloga za rešavanje ekoloških problema, a kao tri najvažnija izdvojio je uvođenje nacionalnog saveta za ekološku bezbednost Srbije, uvođenje „zelenog menadžera“ u svakoj lokalnoj samoupravi na nivou pomoćnika ili zamenika gradonačelnika i veći broj referenduma na teme koje se tiču zaštite zdravlja na lokalnom nivou.

Upitan da li u opoziciji postoji krajnji rok koji treba dati vlasti da sa njima otpočne pregovore o izbornim uslovima, Obradović je rekao da očekuje da će opozicija u „veoma kratkom roku“ imati sastanke na kojima će se to precizirati.

On je rekao da je potrebno ostaviti „bar šest do 12 meseci“ da bi uslovi za izbore bili slobodni i pošteni, što znači dijalog opozicije i vlasti mora da počne „daleko pre“ najavljenih vanrednih izbora.

Sa dijalogom se već kasni, rekao je on i konstatovao da je veoma indikativna ocena predsednika „lažne“ Skupštine Ivice Dačića da dijalog sigurno neće početi do kraja godine, što znači da vlast možda i nema nameru da održi bilo kakav pravi dijalog.

Obradović je ocenio da opozicija zbog toga što pre treba da menja taktiku i pređe na „druge oblike pritiska na vlast“.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*