U olupini Titanika pronađena zastrašujuća ogrlica, zabranjeno njeno vađenje

Instagram: @atlantic.productions/ Twitter: @atlanticprods /

Izgubljena ogrlica napravljena od zuba megalodona, nekada najvećeg i najmoćnijeg grabljivca okeana, pronađena je pored olupine broj RMS Titanik, objavio je Njuzvik. Ogrlica nije viđena od kada je Titanik potonuo 1912. godine.

Ogrlicu je pronašla kompanija „Magelan Ltd“ s ostrva Gernsi u kanalu Lamanš, objavio je Njuzvik. Kompanija je specijalizovana za podvodne istrage i mapiranje morskog dna.

„Magelan“ je zajedno s produkcijskom kućom „Atlantic Productions“ iz Londona izradio trodimenzionalnu maketu Titanika, a „Atlantic Productions“ o procesu izrade makete snima dokumentarni film. Da bi se napravila maketa, bespilotne podmornice su 200 sati plovile oko olupine Titanika i za to vreme napravile više od 700 hiljada fotografija. „Magelan“ je na jednoj od tih fotografija uočio ogrlicu od zuba megalodona koja sadrži i zlato.

Izvršni direktor „Magelana“ Ričar Parkinson rekao je da je otkriće ogrlice “zadivljujuće i prelepo” i da “oduzima dah”.

Megalodon je morska životinja koja je izmrla pre oko 3,6 miliona godina. Prema Prirodnjačkom muzeju u Londonu, najveći megalodon bio je dugačak između 15 i 18 metara. Poređenja radi, najveća bela ajkula u istoriji bila je dugačka tek šest metara.

Zubi megalodona mogli su biti dugački i do 17,5 centimetara. Međutim, fosili zuba megalodona koji se mogu naći u prirodi najčešće su dugački između osam i 13 centimetara.

„Magelan“ ogrlicu nije izvukao iz olupine jer su se Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija dogovorile da iz olupine ništa ne sme da se izvlači.

Kompanija koja je pronašla ogrlicu sada pokušava da otkrije kome je ona pripadala. Veruje se da će potrazi doprinos dati i veštačka inteligencija, tako što će analizirati snimke ukrcavanja putnika i kontaktirati njihove potomke.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*