Arheolog Zahi Havas u poseti Srbiji u organizaciji Ambasade Egipta u Beogradu i Karić fondacije

Predavanje o novim arheološkim otkrićima i poseta egipatskim kolekcionarskim predmetima Narodnog i Afričkog muzeja

 

Ambasada Egipta u Beogradu je u saradnji sa Karić fondacijom organizovala posetu arheologa Zahija Havasa Srbiji, koja je obuhvatala veliko predavanje o nedavnim otkrićima faraonske civilizacije, kao i posetu Narodnom i Afričkom muzeju i susretu sa vodećim kulturnim krugovima.

Ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli, je u svom uvodnom govoru istakao da ova poseta realizovana u okviru kampanje koju je Ambasada pokrenula početkom ove godine, pod naslovom „Egipat za sve“, i čija je ključna reč na društvenim mrežama #EgyptALLogy usmerena ka predstavljanju drevne egipatske civilizacije, kroz pozorište, muziku, slikanje i interaktivne radionice, namenjene svim uzrastima. Na ovome se zasnivalo i predavanje dr Zahija Havasa, održanom u jednoj od najvećih sala u Srbiji, kome je prisustvovao veliki broj ljudi, ukazujući na to da je interesovanje za drevni Egipat prisutno u Srbiji među svim uzrastima i upravo je to ono što učvršćuje prijateljstvo između dve zemlje.

Alguvejli je ukazao i na veliko interesovanje srpskih medija za arheološka otkrića dr Zahija Havasa, koja uključuju DNK analize, CT skeniranja, koja će znatno pomoći lakšoj identifikaciji mumija i uzoricima smrti brojnih poznatih kraljeva i kraljica, kao što su Tutankamon i Nefertiti, pored brojnih iskopavanja, sprovedenih u Dolini kraljeva.

Ambasador Egipta u Srbiji je dodao da je poseta Narodnom muzeju uključivala novo odeljenje posvećeno egipatskim predmetima, zajedno sa „Mumijom Beograda“, koja je zvanično promovisana u julu na proslavi Nacionalnog dana Egipta, koji je ujedno i bio prvi događaj kada je Muzej ugostio neku stranu zemlju nakon renoviranja. Dr Zahi Havas je predložio uvođenje tehničkih i naučnih aspekata mumifikacije koje bi doprinele većem interesovanju posetilaca i samom radu muzeja. Direktorka Narodnog muzeja, Bojana Borić Brešković, je izrazila želju za saradnjom sa Ministarstvom za antikvitete i Centrom za restauraciju antikviteta pri Velikom egipatskom muzeju, radi restauracije pogrebne maske koja se trenutno nalazi u Muzeju.

Poseta Muzeju afričke umetnosti, jedinom tog tipa na Balkanu, obuhvatala je izložbu egipatskih antikviteta prikupljenih u jedanaest muzeja iz sedam gradova u Srbiji. Poseta je obuhvatala i promociju knjige „Pod lupom- Staroegipatske zbirke u Srbiji“, čiji se primerak može naći i na arapskom jeziku, sačinjen od strane Nacionalnog prevodilačkog centra, u okviru šire kampanje za rad najvećih srpskih egiptologa sa Odseka za arheologiju i drevnu istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, prevedenu sa srpskog na arapski jezik, zbog učešća Egipta kao počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu. Direktorka Muzeja afričke umetnosti, Marija Aleksić, je napomenula da se raduje finalizaciji Memoranduma o saradnji sa Muzejem egipatske civilizacije, što uključuje i zajednički program aktivnosti sledeće godine.

Ambasada Egipta u Beogradu je organizovala i radnu večeru u čast dr Zahija Havasa, kojoj su prisustvovali vodeći kulturni krugovi, među kojima je bio i pomoćnik ministra za kulturu i informisanje, koji je pokazao interesovanje Srbije za predstavljanjem nove egipatsko-italijanske opere „Tutankamon“, koju je napisao dr Havas, ukazujući na Memorandum o razumevanju između Narodnog pozorišta Srbije i Egipatske opere. Dubravka Filipovski, predsednica Parlamentarne grupe prijateljstva sa Egiptom, je tokom susreta napomenula da su trenutne kulturne aktivnosti stubovi bilateralnih odnosa Srbije i Egipta, prisećajući se programa Sound and Light kojem je prisustvovala tokom posete predsednice Skupštine Kairu ove godine, i srdačno je dočekala trenutne ideje za saradnju dve zemlje na ovom polju.

Dr Havas je u poglavlju „Srbija viđena očima faraona“, knjige „Srbija viđena očima Egipćana“, pozdravio naklonost Srbije drevnoj egipatskoj civilizaciji. Ova kniga predstavlja prikaz Srbije u memoarima bivših egipatskih ambasadora u Beogradu i beleške velikih intelektualaca, a koju je uredio ambasador Amr Alguvejli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*