DANAS U NOVOM SADU SE OBELEŽAVA 150 GODINA OD ROĐENJA SLOBODANA JOVANOVIĆA

Фото: novisad.rs

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić otkriće spomen ploču na kući u kojoj je 3. decembra 1869. godine rođen Slobodan Jovanović. Srpska akademija nauka i umetnosti u 2019. godini obeležava 150 godina od rođenja akademika Slobodana Jovanovića (1869, Novi Sad – 1958, London), čuvenog pravnika i istoričara.

Foto: novisad.rs

Na Pravnom fakultetu Velike škole i Univerzitetu u Beogradu, Slobodan Jovanović je predavao kao vanredni, redovni i honorarni profesor oko četrdeset godina (1897–1941), sa pauzama u vreme ratova. Bio je dekan Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske kraljevske akademije, predsednik Srpskog kulturnog kluba, potpredsednik i predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije.

 

Slobodan Jovanović je objavljivao knjige, tekstove i prikaze iz opšteg učenja o državi (filozofija politike i prava), ustavnog prava, opšte i nacionalne istorije, ustavne istorije, istorije političke filozofije i teorije, političke i formalne sociologije, sociologije religije, proučavanja književnosti i književne i pozorišne kritike. Jedan je od osnivača i urednika Srpskog književnog glasnika (1901–1941).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*