Počinje samit NATO, a prva poruka upućena Rusiji: Odgovorićemo na svaki napad

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

London — NATO će odgovoriti na svaku vrstu napada na Poljsku ili baltičke zemlje, poručio je generalni sekretar Severnoatalntske alijanse Jens Stoltenberg.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

„Kroz prisustvo NATO snaga u Poljskoj i baltičkim zemljama, šaljemo Rusiji veoma snažan signal – ukoliko dođe do napada na Poljsku ili baltičke zemlje, cela Alijansa će odgovoriti“, rekao je Stoltenberg uoči samita NATO.

Stoltenberg je to izjavio za više listova, uključujući poljski dnevnik „Žečpospolita“, nemački „Zidojče cajtung“ i španski „Pais“.

NATO nema listu neprijatelja, ali će odgovoriti gde kod to bude bilo potrebno, istakao je Stoltenberg.

SAD su ranije pozvale Tursku da podrži odbrambeni plan NATO za Baltik i Poljsku. Turska to do sada odbija, ističući da bi NATO trebalo Ankaru više politički da podrži u borbi protiv kurdske milicije u Siriji, podseća britanska agencija.

Stoltenberg je rekao da se ne protivi snažnijem odbrambenom stavu u EU, ali i dodao da nema smisla pokušavati da se NATO zameni. NATO puni 70 godina, a lideri 29 država članica obeležiće taj jubilej danas i sutra u blizini Londona.

Britanska agencija konstatuje da treba očekivati žestoku raspravu oko pretnje Turske da će glasati protiv plana odbrane za Baltik i Poljsku, ukoliko NATO ne prizna kurdsku vojsku YPG kao teroriste, što je malo verovatno, s obzirom da je YPG pomogla u porazu Islamske države.

Domaćin samita britanski premijer Boris Džonson, nada se da se Tramp neće osvrnuti na britanske izbore, što bi opozicija mogla da iskoristi.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*