Imunolog: Nije još vreme da se grlimo i ljubimo

Foto: N1 (Screenshot)

Još nije pametno da se grlimo i ljubimo, možemo da budemo zaraženi i u inkubaciji, a imamo i asimptomatske slučajeve, rekao je imunolog dr Srđa Janković.

Foto: N1 (Screenshot)
Za grljenje i ljubljenje sačekao bih da broj slučajeva bude nula„, rekao je dr Janković za Pink.
On je dalje istakao da je epidemiološka slika u našoj zemlji povoljna, da sve ide svojim tokom, ali da još nije gotovo.
Ovo je povoljna situacija po nas, postoje dnevne oscilacije, ali svakako da je rezultat veoma ohrabrujući i dobro je znati da epidemija jenjava. Virus je i dalje u cirkulaciji, razbuktavanje nije nemoguće. U ovom trenutku je sve vrlo povoljno, možda i povoljnije nego što smo se nadali, ali ne znači da je gotovo„, rekao je dr Janković.
On je naglasio da se testiranje smanjuje zato što epidemija jenjava i da bi bilo drugačije da je aktivnost virusa visoka.
Vidimo da u Evropi sada, sa izuzetkom nekoliko zemalja, epidemija svuda jenjava. U situaciji niske aktivnosti virusa, testiranje prestaje da biva svrsishodno. Da je aktivnost visoka, to ne bi bilo tako. To je prividna kontradikcija između Kriznog štaba kada je predložio testiranje i kriznog štaba kada je ukinuo testiranje. U stvari je reč samo o promeni epidemiološke situacije„, rekao je dr Janković.
On je još jednom apelovao na građane da ne prikrivaju simtome jer tako ne čine dobro ni sebi ni drugima.
Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane, a dr Janković je istakao da je na početku epidemije bilo važno kontrolisati ljude prilikom ulaska u zemlju kako bi se sprečilo razbuktavanje epidemije.
Autor: Pink

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*