„Kralj Petar I“ najbolji film na festivalu u Čikagu

cineplexx.rs
ČIKAGO –

Dugometražni igrani film i ovogodišnji srpski predstavnik u trci za „Oskara“, „Kralj Petar Prvi“, proglašen je za najbolji film na festivalu srpskog filma u Čikagu, saopštili su producenti filma.

Festival „Ka svetlosti bez međa“, održava se svake godine, traje tri dana, a nagrade su ove godine dodeljivane po prvi put.

cineplexx.rs

Žiri, koji su činili Ješe Ćarbonier, osnivač Prvog festivala internacionalnog filma na Floridi, Joshua Chicoine, osnivač i direktor Čikaškog međunarodnog festivala muzike i filma, Stefanija Đokić, politikolog i Mila Filipović, novinar, dodelili su nagradu i reditelju Petru Ristovskom, ali i mladom Momčilu Gavriću za izuzetno odigranu ulogu najmlađeg kaplara.

Reditelj Petar Ristovski je primavši nagradu rekao da mu je izuzetna čast jer je deo festivala i izrazio zahvalnost organizatorima na pozivu i srdačnom dočeku i gostoprimstvu.

„Izuzetna mi je čast što ste omogućili učešće našeg filma na Festivalu i što ste ugostili moju porodicu, koja je deo filmske ekipe. U Čikagu je snimljeno mnogo velikih i dobrih filmova, pa mi se čini kao da sam već bio ovde. Jer ja sam rastao uz domaću kinematografiju, ali sam jednim okom uvek bio i uz stari i uz novi Holivud“, istakao je reditelj Petar Ristovski.

On je dodao da su ovakvi istorijski filmovi večni kulturološki spomenici, koji nam pomažu da se prisetimo ko su naši preci koji su se borili za slobodu.

„To sam imao na umu i tokom rada na ovom filmu, te priče o našim precima koji su nam omogućili da se danas borimo na nekim drugačijim poljima. Ime Petar znači kamen, stena, a to je na neki način i suština lika Kralja Petra, koju sam želeo da prikažem“ kazao je Ristovski.

Osvrćući se na dolazeće takmičenje za prestižnu nagradu „Oskar“, Ristovski je ukazao da je činjenica da je film „Kralj Petar Prvi“ srpski predstavnik veoma važna za čitavu produkciju koja je radila na realizaciji ovog filma a za njega lično velika čast da predstavlja svoju zemlju u Americi.

Osim reditelja, festival je ugostio i glumice Teodoru i Danicu Ristovski, koje su zajedno sa glumcima Milošem Bikovićem i Miodragom Radonjićem prisustvovale projekcijama i konferenciji za medije.

Festival je ove godine bio posvećen 20. godišnjici NATO bombardovanja Srbije.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*