Fajon: U Srbiji je politička kriza

EPA/DUMITRU DORU
BRISEL –

Srbija se nalazi u delikatnoj situaciji uoči parlamentarnih izbora i u stanju je svojevrsne političke krize, ocenila je danas šef delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija Tanja Fajon.

Ona je istakla da je prisutan visok nivo kršenja demokratije i medijskih sloboda, jer u programima sa nacionalnom frekvencijom nisu predstavljene sve političke stranke ravnopravno, što je nedopustivo, prenela je Slobodna Evropa.

EPA/DUMITRU DORU

Na okruglom stolu u Briselu posvećenom izbornim uslovima u Srbiji, u kojem su učestvovali predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju, Fajon je podsetila na dijalog vladajućih i opozicionih stranaka, koji je u Beogradu dva puta organizovan pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Istakavši da treba ustanoviti fer uslove za parlamentarne izbore naredne godine, Fajon je podsetila da u Beogradu sledi poslednja, treća faza dijaloga, dodavši da je situacija daleko od idealne.

„Vladajuće stranke i dalje ne primenjuju preporuke koje su neophodne za slobodne i fer izbore. Vidimo nekakav napredak u odnosu na poslednji krug razgovora, ali naglasila bih da treba da vidimo napredak u realnom životu, a za sada ga još ne vidimo“, rekla je Fajon.

Opozicionim liderima Draganu Đilasu, Nebojši Zelenoviću i Dejanu Nikoliću, koji su u Briselu učestvovali na tribini na temu predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji, Fajon je poručila da još jednom razmisle o odluci da bojkotuju dijalog sa vladajućim strankama i izbore.

„Bojkot može biti jedan od alata, ali treba otići u parlament jer to je mesto za promene i dijalog. Uvek je bolje imati konstruktivne kritike i dijalog, nego samo bojkotovati. To može biti mnogo efektivnije nego bojkot“, poručila je Fajon.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*