Фајон: У Србији је политичка криза

EPA/DUMITRU DORU
БРИСЕЛ –

Србија се налази у деликатној ситуацији уочи парламентарних избора и у стању је својеврсне политичке кризе, оценила је данас шеф делегације у Парламентарном Одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ – Србија Тања Фајон.

Она је истакла да је присутан висок ниво кршења демократије и медијских слобода, јер у програмима са националном фреквенцијом нису представљене све политичке странке равноправно, што је недопустиво, пренела је Слободна Европа.

EPA/DUMITRU DORU

На округлом столу у Бриселу посвећеном изборним условима у Србији, у којем су учествовали представници опозиционог Савеза за Србију, Фајон је подсетила на дијалог владајућих и опозиционих странака, који је у Београду два пута организован под покровитељством Европског парламента.

Истакавши да треба установити фер услове за парламентарне изборе наредне године, Фајон је подсетила да у Београду следи последња, трећа фаза дијалога, додавши да је ситуација далеко од идеалне.

„Владајуће странке и даље не примењују препоруке које су неопходне за слободне и фер изборе. Видимо некакав напредак у односу на последњи круг разговора, али нагласила бих да треба да видимо напредак у реалном животу, а за сада га још не видимо“, рекла је Фајон.

Опозиционим лидерима Драгану Ђиласу, Небојши Зеленовићу и Дејану Николићу, који су у Бриселу учествовали на трибини на тему предстојећих парламентарних избора у Србији, Фајон је поручила да још једном размисле о одлуци да бојкотују дијалог са владајућим странкама и изборе.

„Бојкот може бити један од алата, али треба отићи у парламент јер то је место за промене и дијалог. Увек је боље имати конструктивне критике и дијалог, него само бојкотовати. То може бити много ефективније него бојкот“, поручила је Фајон.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*