Napadnut Prajd centar u Beogradu

Ilustracija: EPA/JJ GUILLEN

Beograd — Tokom protesta u Beogradu povodom donošenja spornog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, sinoć je napadnut Prajd info centar.

Ilustracija: EPA/JJ GUILLEN

Iz Prajda su zatražili reakciju nadležnih institucija tim povodom.

Tokom protestne šetnje koju su organizovali studenti Pravnog fakulteta, Prajd info centar napali su huligani koji su šutirali ulaz i uništavali imovinu dok su se u prostoru nalazili zaposleni, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u toku napada, učesnici protesta su pozivali na nasilje i javno propagirali mržnju prema LGBT+ zajednici skandiranjam parola „Ubij pedera“.

„Zahtevamo od policije da urade svoj posao, identifikuju i privedu počinioce napada a od tužilaštva očekujemo da bez odlaganja sprovede brzu i efikasnu istragu. Ukazujemo na činjenicu da se od otvaranja Prajd Info Centra 16. avgusta 2018. godine dogodilo 10 napada na Prajd Info Centar i da nije doneta nijedna presuda po tim prijavama“, navodi se u saopštenju.

Organizacioni odbor Beograd Prajda izražava zabrinost zbog sve češćih napada na Prajd info centar i zahteva da se poslednji slučaj efikasno i pravedno procesuira, kao i da javnost bude obaveštena o tome šta se dogodilo sa slučajevima prethodnih napada na Prajd info centar koji su prijavljeni policiji zajedno sa snimcima sigurnosnih kamera.

„Ova situacija oslikava mržnju, nasilje i diskriminaciju sa kojima se LGBT+ osobe svakodnevno suočavaju u Srbiji. Ukazujemo da atmosfera nekažnjivosti kršenja ljudskih prava i neefikasnosti nadležnih institucija otvara prostor za nove napade“, upozoravaju iz Beograd prajda.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*