Održan drugi sastanak radne grupe za izradu plana održive urbane mobilnosti

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina održan je drugi sastanak radne grupe u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – Gradovi Jugoistočne Evrope zajedno za održiv i energetski efikasan transport II (SUMSEEC II)“, na kojem su definisani ciljevi, potciljevi i indikatori za izradu plana poboljšanja urbane mobilnosti u ovom gradu.

Tehnički konsultant za izradu Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) Marko Ivanišević istakao je da je na prošlom sastanku ova radna grupa definisala viziju koja obuhvata više elemenata, među kojima su poboljšanje kvaliteta života i očuvanje životne sredine.

– Na sastanku smo odredili tri opšta cilja. Prvi se odnosi na bezbjednost i inkluziju u funkcionisanju saobraćaja, drugi na unapređenje životne sredine sa aspekta transporta, a treći na inovacije u urbanoj mobilnosti koje su u skladu sa Agendom 2030. U okviru njih, definisali smo niz potciljeva, kao što su problemi u javnom, pješačkom i biciklističkom saobraćaju i zagađenje vazduha – naveo je Ivanišević.

On je naglasio da su članovi radne grupe, koju čine predstavnici inženjerske struke, urbanisti, arhitekte, prostorni planeri, ali i pojedinci iz oblasti društvenih nauka, radili i na dokumentu analize postojećeg stanja.

– Na teritoriji Grada Bijeljina obavljeno je anketiranje stanovnika, dobijeni su podaci od 1.015 građana o navikama u transportu, na osnovu kojih ćemo definisati probleme i smjernice za njihovo rješavanje. Važno je da u izradi Plana održive mobilnosti učestvuju kako stručnjaci, tako i građani i nevladin sektor – dodao je Ivanišević.

Govoreći o daljim aktivnostima radne grupe, koju čine članovi iz Bijeljine, Banjaluke i Sarajeva, on je rekao da će nakon definisanja konačnog sadržaja dokumenta Plana održive urbane mobilnosti, zaključci biti predloženi na usvajanje Skupštini grada Bijeljina.

Projekat „Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – Gradovi Jugoistočne Evrope zajedno za održiv i energetski efikasan transport“ finansira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

U projektu učestvuju zemlje regiona, dok podršku realizaciji daju Mreža energetski efikasnih glavnih gradova i gradova Jugoistočne Evrope i Mreža saveza opština u Jugoistočnoj Evropi.

Projekat je započet 2018. i trebalo bi da bude završen naredne godine.

Razvoj planova održive urbane mobilnosti (SUMPs) aktivno promoviše Evropska unija, čime se podržava razvoj gradova Jugoistočne Evrope. Preduslov za razvoj planova je saradnja između različitih sektora (npr. ekologija, klimatske promjene, saobraćaj, zdravstvo, urbanističko planiranje i finansije), odnosno transparentno uključivanje civilnog društva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*