Otvaranje izlozbe Muzicki intermeco: kolekcija gramofonskih ploca P. Beljanskog

Petak, 11. septembar 2020, 20 časova

…………………………………………………….

Autor projekta: Jasmina Jakšić Subić, viši kustos

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

 

U petak, 11. septembra u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba Muzički intermeco: kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog. Izložbu će otvoriti Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Svedočanstva o životu i ličnosti diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog, pored kolekcije umetničkih dela prve polovine 20. veka pružaju i predmeti iz manje poznatih zbirki njegovog legata. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog postavkom Muzički intermeco: kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog po prvi put prikazuje ovu zbirku u celini, koja svedoči o ukusu kolekcionara i njegovoj posvećenosti muzici.

Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog obuhvata reprezentativna izdanja klasične muzike na pločama od šelaka kompanija „Kolumbija“ (Columbia Records), „Hiz masters vojs“ (His Master’s Voice), „Pate“ (Pathé), „Polidor“ (Polydor). Na više od devedeset snimaka, u par slučajeva na jednoj ploči po dva, za slušanje na brzinama od 78 i 80 obrtaja u minuti, sačuvana su različita dela čuvenih kompozitora iz doba baroka, bečke klasike, romantizma i s početka 20. veka. Reč je o remek delima J. S. Baha, Hendla, Hajdna, Mocarta, Betovena, te velikana 19. veka kao što su Šopen, Šubert, List, Vagner, Smetana i drugi. Na pločama su uglavnom zastupljeni snimci izvođenja „uživo“, te je tako Beljanski uzbudljivi muzički život svetskih metropola uneo u svoj dom organizujući soaree, priređujući iskustvo gotovo ravno prusustvu u koncertnoj sali. Zahvaljujući kolekciji gramofonskih ploča, saznajemo više o diplomatskim boravcima Pavla Beljanskog u inostranstvu, gde ga je kolekcionarska strast, uz obilaske muzeja, galerija i antikvarnica, vodila i ka reprezentativnim prodavnicama ploča u Francuskoj i Italiji.

Izložbu prati katalog kolekcije ploča Pavla Beljanskog sa tekstovima autorke projekta Jasmine Jakšić Subić, višeg kustosa, i muzikologa prof. dr Ire Prodanov i dr Milana Milojkovića sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Postavka će biti otvorena do 18. oktobra 2020, a prateći program će obuhvatiti autorska predavanja sa slušanjem muzičkog izbora inspirisanog kolekcijom ploča Pavla Beljanskog, kao i koncert studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, nastao kao deo projekta „Umetnost, komunikacija, mediji“.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*