PU Novi Sad: M. I. preminuo zbog alkohola i lekova

Фото: Tanjug/MUP Srbije, ilustracija

BEOGRAD: Policijska uprava Novi Sad objavila je kompletan odgovor, upućen televiziji N1, povodom postupanja policijskih službenika prema M. I. u maju prošle godine, koji je bio privođen u policijsku stanicu 2. i 3. maja zbog kršenja javnog reda i mira, a 4. maja te godine preminuo.

Foto: Tanjug/MUP Srbije, ilustracija

PU Novi Sad je istakla da je u jučerašnjem prilogu te televizije izrečeno više neprimereno paušalnih optužbi na račun policije, počev od toga da je M. I. brutalno pretučen i u policijskoj stanici, pa sve do navoda da niko nije ispitivao postupanje policijskih službenika, niti okolnosti kasnije smrti mladića.

Ukazano je da je policija 2. maja 2018. godine, po pozivu građana, dva puta intervenisala u Bulevaru kralja Petra Prvog u Novom Sadu, gde je najpre, patrola zatekla M. I. i još dve osobe i utvrdila da nije bilo narušavanja javnog reda i mira.

Prilikom drugog izlaska, svo troje su, zbog narušavanja javnog reda i mira, privedeni u policijsku stanicu.

Rešenje o zadržavanju do 12 sati, zbog prekršaja iz članova 7. i 8. Zakona o javnom redu i miru, M. I. je izdato 2. maja 2018. godine, u 19.30 časova, o čemu Policijska uprava u Novom Sadu poseduje dokumentaciju, navodi se u saopštenju policije.

Postupanje policijskih službenika PU Novi Sad prema M. I. od 2. do 3. maja 2018. godine, prilikom zadržavanja i utvrđivanje okolnosti pod kojima je preminuo 4. maja u Gagarinovoj ulici u Novom Sadu bili su predmet temeljnih provera Odseka za zakonitost rada Policijske uprave, Sektora unutrašnje kontrole MUP i Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, po prijavi njegove majke.

Tim proverama nisu potvrđeni navodi o nezakonitom postupanju policijskih službenika prema M. I. Takođe, obdukcioni nalaz Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu pokazao je da je smrt nastupila kao posledica konzumacije alkohola i lekova, a Sudsko-medicinski odbor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu radio je još dva veštačenja i doneo mišljenje da je uzrok smrti M. I. sadejstvo buprenofrina i etil alkohola, napominje se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je u maju ove godine krivičnu prijavu koju je podnela majka M. I. rešenjem u kome se navodi da „ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo ubistvo ili neko drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti“.

Apelaciono javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je, takođe kao neosnovan, prigovor koji je na pomenuto rešenje Višeg tužilaštva, podneo njen punomoćnik, ukazuje se u saopštenju PU Novi Sad.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*