Puštena u rad prva bespilotna letelica na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

Фото: Прва беспилотна летелица на Пољопривредном факултету у Новом Саду фото: Покрајинска влада

Prema rečima dekana Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljka Tice, želja je da se Fakultet opremi najsavremenijim učilima kako bi studenti, ne samo teorijski već i praktično, videli šta znači „precizna poljoprivreda“.

Bespilotna letelica koja je kupljena sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, u okviru javnog konkursa za sufinansiranje nabavke mašina i opreme u ustanovama visokog obrazovanja čiji je osnivač AP Vojvodina, puštena je danas u rad na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Tim povodom prof. dr Zoran Milošević, resorni sekretar, izjavio je da se neki od proklamovanih ciljeva – digitalizacija, internacionalizacija i humanizacija rada – nalaze u najboljoj srazmeri upravo na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.

Foto: Puštena u rad prva bespilotna letelica na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu foto: Pokrajinska vlada

„Precizna poljoprivreda na ovom fakultetu ne predstavlja samo deo nauke i nastave, nego i praksu budućih inženjera koji se ovde školuju. Na ovaj način se pokreće šira platforma koja omogućava da preko digitalizacije odemo korak dalje – prema veštačkoj inteligenciji u poljoprivredi“, naglasio je sekretar Milošević i dodao da princip očigledne nastave jeste princip koji može da zaokruži ovaj sistem.

„Radujem se što u savremenim sredstvima i bitno drugačijem odnosu prema studentima – zato sam i rekao humanizacija – vidim pruženu ruku prema mladima, koji će biti deo nove tehničko-tehnološke stvarnosti. Ovde budućnost nastaje već danas“, zaključio je sekretar Milošević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*