Spor u Nemačkoj oko „balkanskog pravila“ za dovođenje radne snage

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

BERLIN –

Nemačke vlasti trebalo je da razmotre produženje takozvanog „balkanskog pravila“za dovođenje niskokvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana, ali je usled epidemije korona virusa došlo do konflikta u vladajućoj koaliciji.

Mogućnost za dovođenje radne snage sa Zapadnog Balkana ograničeno je do kraja ove godine, a bilo je planirano da se produži, što sada osporavaju političari iz redova CDU/CSU, tvrdi nemački javni servis ZDF.

Ukazuje da političari iz CDU/CSU kancelarke Angele Merkel postavljaju pitanje da li Nemačka može i dalje prihvatiti desetine hiljada niskokvalifikovanih radnika sa Zapadnog Balkana.

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

S druge strane, pre svega građevinski sektor treba radnu snagu sa Zapadnog Balkana.

Feliks Paklepa iz Centralnog saveza nemačkog građevinarstva kazao je da će bez radnika sa Zapadnog Balkana doći do problema u tom sektoru.

Naime, radnici sa Zapadnog Balkana nemaju formalno kvalifikacije, ali često imaju dugogodišnje iskustvo, a takva stručna radna snaga nedostaje tržištu rada Nemačke, navodi ZDF.

Svi ti argumenti, dodaje javni servis, u doba krize više nisu privlačni.

Portparol za unutrašnjopolitička pitanja CDU/CSU Matijas Midelberg ističe da je došlo do rasta nezaposlenosti u Nemačkoj i da sada ne sme doći do „paušalnog“ produženja ovog pravila za radnike sa Balkana.

Opoziciona desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) pozdravlja ovaj stav konzervativaca i kaže da je to „pravilo“ i bez korona virusa „ludilo“.

Međutim, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), druga članica vladajuće koalicije, insistira na produženju ovog pravila.

Poslanica Ute Fogt naglašava da je to pravilo veliki uspeh.

„Prihvatili smo da je Nemačka zemlja imigracije i koalicioni partner ne bi to svaki put trebalo da dovodi u pitanje“; poručila je ona.

Međutim, i unutar konzervativaca postoji različiti stav, te je „krilo“ koje se bavi radnim pravom i građevinarstvom pozitivnije prema produženju pravila.

Na prvom sastanku poslaničkog kluba ove je nedelje, prema informacijama ZDF-a, postignut osnovni dogovor o produženju „balkanskog pravila“, ali uz snažno ograničene uslove.

Zbog tih ograničenja prognozira se dalja svađa u koaliciji, i neizvesno je produženje pravila.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*