Uginuo poslednji sumatranski nosorog Malezije

Foto: EPA/ ARIEF SUNARYA

Iman, poslednji poznati sumatranski nosorog Malezije, više nije među živima – čime je ova vrsta i zvanično izumrla u ovoj zemlji.

Foto: EPA/ ARIEF SUNARYA

Dvadesetpetogodišnja ženka Iman uginula je na ostrvu Borneo u subotu, 23. novembra, u 17:35 po lokalnom vremenu, izgubivši borbu sa rakom.

„Umrla je prirodnom smrću, a kao uzrok se smatra šok koji je njen organizam pretrpeo“, izjavila je Kristin Lijev, ministarka za turizam, kulturu i životnu sredinu malezijske države Sabah.

„Iman je imala najbolju negu i pažnju još od kada su je uhvatili u martu 2014, do trenutka kada je uginula“, dodala je ministarka.

Iman je uhvaćena u divljini i transportovana 2014. u okrug pod nadzorom Borneo Rhino Alliance, BORA, nevladine organizacije koja se bavi očuvanjem sumatranskih nosoroga.

Ubrzo potom, eksperti u BORA su otkrili da Iman ima tumor materice. Augustin Tuga, direktor Odeljenja za divlje životinje iz države Sabahna ostrvu Borneo, rekao je da je Iman uginula ranije nego što se očekivalo, kao i da su rastući tumori počeli da vrše pritisak na njenu bešiku, nanoseći joj veliku bol.

„Bila si…najdivnija duša, koja nam je donela toliko radosti i nade. Mi sada mnogo patimo za tobom, ali smo zahvalni što si ti prestala da patiš“, objavila je BORA na svom Fejsbuk profilu.

Poslednji mužjak sumatranskog nosoroga iz Malezije, Tam, takođe je uginuo ove godine. Tam je imao 30 godina i živeo je u jednom rezervatu u državi Sabah od kako je otkriven da luta po plantaži palminog ulja 2008. Vlasti države Sabah veruju da je ovaj nosorog preminuo od starosti. Svi napori da se Tam upari sa nekom ženkom su bili neuspešni, nažalost.

Sumatranski nosorozi su nekada živeli svuda po Aziji: od podnožja Himalaja u Butanu i severoistočnoj Indiji, preko južne Kine, Mjanmara, Tajlanda, Kambodže, Laosa, Vijetnama i Malajskog poluostrva, sve do ostrva Sumatra i Borneo u Indoneziji.

Međutim, danas su skoro sasvim nestali iz divljine, i smatra se da ih ima manje od 100, čime se ova vrsta smatra kritično ugroženom. Na njen postepen nestanak najviše su uticali gubitak staništa i lovokrađa. Napori na uzgoju vrsta u Maleziji zasad nisu uspeli.

Inače, danas u svetu postoji pet vrsta nosoroga – dve u Africi i tri u Aziji. Upravo je sumatranski, ili Dicerorhinus sumatrensis, jedan od tri azijske vrste, a ujedno i najmanja živa vrsta nosoroga. On je vrlo blizak runastom nosorogu, koji je izumro pre oko 10.000 godina.

Iako nema preciznih podataka, procene su da danas u svetu postoji od 30 do 100 sumatranskih nosoroga, raštrkanih po indonežanskim ostrvima.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*