Crnogorski parlament počinje raspravu o Zakonu o slobodi veroispovesti

pixabay.com, илустрација
PODGORICA –

Crnogorski parlament razmatraće danas Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Drugog dana rada crnogorskog parlamenta, očekuje se da će biti započeta rasprava i sprovedeno glasanje o Zakonu o slobodi veroispovesti, kome se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska i Srpska pravoslavna crkva, koja je pozvala opozicione poslanike da ne glasaju za ovaj sporni zakon koji je, kako kažu, usmeren ka otimaću imovine Srpskoj crkvi u Crnoj Gori.

pixabay.com, ilustracija

Sinod SPC je podržao Mitropoliju crnogorsku primorsku i eparhije na području Crne Gore u njihovoj borbi za verska prava.

Zakon o slobodi veroisovesti je glasovima parlamentarne većine prošao Zakonodavni odbor parlamenta, a vrh vlasti u Crnoj Gori je jasno stavio do znanja da neće odustati od usvajanja pomenutog zakona.

Uoči sednice parlamenta, mitropolit Amfilohije uputio je otvoreno pismo državnom vrhu Crne Gore i svim poslanicima, kojim ih pozvao da ne glasaju za Zakon o slobodi veroispovesti, jer, kako je poručio, ovako formulisan vladin Predlog tog zakonskog akta ne zaslužuje da bude razmatran u crnogorskom parlamentu.

DF pozvao vernike SPC da se okupe ispred Skupštine 

Poslanički klub Demokratskog fronta uputio je putem Fejsbuka poziv vernicima SPC da se danas okupe ispred Skupštine Crne Gore.

„Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i nakon što smo obezbedili razumevanje i podršku naših episkopa, monaštva i sveštenstva, poslanički klub Demokratskog fronta će biti u Skupštini i očekuje da svi vernici koji su potpisali peticiju SPC da će braniti svoje svetinje budu sutra pred Skupštinom Crne Gore u 11 sati i izraze protest protiv usvajanja sramnog Zakona koji atakuje na našu Crkvu“, stoji u pozivu koji je DF objavio na svom Fejsbuk profilu.

Crnogorski portal IN4S objavio je da je patrijarh Irinej u sredu uveče primio u posetu lidere DF Andriju Mandića i Milana Kneževića, kao i fotografiju susreta.

Prethodno je crnogorska vanparlamentarna stranka Prava Crna Gora pozvala Demokratski front, kao najjaču opozicionu grupaciju i politički subjekt koji okuplja najveći broj pripadnika pravoslavnog naroda, da za četvrtak zakaže protest ispred crnogorske Skupštine, kako bi se, kako kažu, čuo glas pravoslavnog naroda u toj državi o predlogu zakona o veroispovesti.

Zatvorene ulice u centru Podgodice zbog najavljenog okupljanja

Bulevari i ulice u užem centru Podgodice zatvoreni su danas za vozila, ali i pešake, kako bi bila sprečena neprijavljena okupljanja ispred Skupštine.

Kako javlja Tanjugov izveštač, na centralnim ulicama, na kojima je veliki broj policajaca, postavljene su barikade i ograde.

Tanjugu je rečeno da se pripadnici crnogorskog MUP nalaze ispred svih štićenih objekata u centru gradu.

Na ulicama Podgodice od jutros je mirno, za sada nema okupljanja.

„Zatvaranjem navedenih ulica i saobraćajnica policija je sprečila neprijavljena okupljanja ispred Skupštine i drugih obavezno štićenih objekata“, navodi policija u saopštenju.

Dodaje se i da će se prema svim pojedincima koju su putem medija pozivali građane na okupljanja protivno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama preduzeti mere.

Uprava policije Crne Gore još sinoć saopštila da nije podneta prijava za održavanje javnog okupljanja u Podgorici i da će organizatori snositi zakonom predviđene posledice.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*