Ove godine nikad manje meda zbog masovnog POMORA PČELA i vremenskih neprilika, a evo šta se dešava sa cenom

(Foto: Carlo Prearo/shutterstock.com)

Dok bi pčelari najradije da zaborave ovu godinu na izmaku zbog prepolovljenih prinosa, čemu su doprinele vremenske neprilike, potrošači ne moraju da brinu, jer je cena meda, zbog prošlogodišnjih zaliha, ostala ista ili se minimalno povećala.

(Foto: Carlo Prearo/shutterstock.com)

Po procenama pčelarskih organizacija, ovogodišnja proizvodnja meda u Srbiji, koja se u zavisnosti od pašne sezone kreće od 6.000 do 12.000 tona meda, manja je bar za 40 odsto, a najmanji prinos je bagremovog meda, koji je ujedno najtraženiji.

– Uzrok ozbiljnom deficitu meda u svim krajevima Srbije bili su kranje nepovoljni vremenski uslovi, velika količina kiše u danima prve udarne paše, zbog čega je ovogodišnja i inače najznačajnija bagremova paša potpuno podbacila u prinosima. Uz loše vreme, pčelare su ove godine zadesili masovni pomori pčela, najviše u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, zbog zakonom zabranjenog prskanja voća insekticidima u vreme cvetanja. Ta trovanja prinos bagremovog meda smanjila su bar za trećinu – objašnjavaju u Asocijaciji pčelara Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

Zbog toga, dešavalo se da umesto oko 40, pčelari iz košnice iscede tek desetak kilograma meda, i to kod društava koja se nisu izrojila, a suncokretova paša koja je donosila prosečan prinos od oko 20, ove sezone jedva prebaci 10 kilograma meda po košnici. Nešto bolje, za razliku od stacionarnih, prošli su pčelari koji svoje košnice sele od paše do paše, na različita područja.

– Ja sam seleći pčelar, pa je recimo prethodne tri godine moglo nešto da se napabirči, jer ako nije intenzivno rodio bagrem, nešto je ipak dao suncokret ili lipa na Fruškoj gori. Oni koji su stacionirani pčelari zavise samo od bagrema, a ako ta paša podbaci, kao ove godine, sve posle nje je otvoreno pitanje da li će biti meda za proizvodnju ili samo za pčele – priča pčelar Aleksandar Radovanović iz Valjeva.

Iako se zbog deficit očekivalo da će cena meda skočiti, po njegovim rečima, to se u Srbiji nije dogodilo, već mahom na beogradskom tržištu, koje je najveći konzument pčelinjih proizvoda. Tako je kilogram livadskog meda ostao na prošlogodišnjoj ceni od 800, lipa je lane bila 800, a sada je 900, dok bagrem pojedini proizvođači prodaju za 1.000, a neki po prošlogodišnjoj ceni od 900 dinara kilogram.

– Na manjim tržištima u unutrašnjosti Srbije ima i zaliha meda i od prošle godine, tako da se na pijacama još uvek može naći med za 600 ili 700 dinara, jer je ljudima u interesu da ga prodaju i taj novac usmere na pčele. Ove godine nije se drastično menjala cena. Stalnim mušterijama prošle godine sam livadski med prodavao po 700, a bagremov za 800 dinara i ta cena je ostala i ove godine – kaže Radovanović.

Rekordna 2013.

Inače, pčelarstvo je u Srbiji poslednje decenije u ekspanziji. U 2008. godini zableženo je 350.000 košnica, a danas postoji oko 1.200.000. Iz Srbije je u 2018. godini izvezeno oko 2.750 tona meda. Rekordna proizvodnja od devet hiljada pet stotina tona zabeležena je 2013. godine, kada je izvezeno oko četiri hiljade pet stotina tona meda.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*